Onder de noemer De Achtste Dag reflecteren we graag op economisch en vaak vastgoed gerelateerd nieuws na de 7 voorbije weekdagen. 

Dit weekend signaleert De Tijd terecht dat 97% van de vastgoedleningen opteren voor een vaste rente van gemiddeld 3,16%.

Dit terwijl de jaarlijks variabele rente maar liefst 3,96% bedraagt.

Men noemt dat een ‘inverse rente’, want normaal is de situatie omgekeerd.

De verwachting is dus dat de kortetermijnrente nog zal zakken tot onder de lange termijn rente, terwijl deze laatste nog licht zal dalen. 📉

Naar de extreem lage lange termijn (vastgoed)rentes zullen we niet terugkeren, maar dat is ook niet nodig.

We waren te verwend, en zijn beter af met stabiliteit.

Want een gemiddeld afgesloten rente van 3,16% betekent dat men met een gezonde eigen inbreng/onderliggende middelen al gauw 0,5% lager kan lenen, wat de reële investeerdersrente rond de 2,7% brengt.

En dus doet de gesmaakte hefboom opnieuw zijn intrede.

Concreet (vereenvoudigd) voorbeeld met 3% netto huurrendement per jaar:

👉 Met 300 K kan men met 100 K per unit opnieuw 3 panden verwerven, en krijgt men zowel het verschil tussen de vastgoedinkomsten en de rente cadeau, als dat men op termijn 3X meerwaarde kan genieten.
👉 Met 100 K komt men dan weer terug aan de bak, met hefboom, geïndexeerde inkomsten én een degelijke kans op meerwaarde. Zowat het omgekeerde van een kas- of staatsbon.

Talmen is echter niet de boodschap!

De vraag van investeerders zal nu snel terug toenemen, en bijgevolg de prijs.

Met een gering effect op de gehefboomde rendementen, en met terug meer verhuurappartementen die beantwoorden aan de stijgende vraag.

Iedereen happy?

In ieder geval wij wel!

Hebt u degelijk verhuurd of verhuurbaar vastgoed met triple net rendement tussen de 3 à 3,5% (afhankelijk van het type en locatie), tell us! 🗣️

Wij hebben de vraag. 🤗